Staudebed

Hjemme hos os har vi en tradition i anledning af vores bryllupsdag. Det er jo nok meget almindeligt at ha', men derudover kan disse traditioner jo være meget forskellige

Vores går ud på at vi hvert år i anledning af dagen, blandt ande, anlægger noget i vores have. Vores hjem bliver, på den måde, skønnere og skønnere år for år. Og vi må altså gerne gå ud at spise også.

Det begyndte med at vi havde fået flere gavekort til planteskolen i bryllupsgave. Og da vi var ude for at  dem, var det så hyggeligt, at vi fandt på at vi sammen skulle købe noget til vores have hvert år på den dag.

Imidlertid kan den slags jo gribe om sig, for der er ikke meget ved én hortensia, når haven er meget stor. Den ser jo nærmest lidt ensom ud.
 Så det blev snart til at vi skulle anlægge et bed eller lign. hvert år i anledning ad dagen.
Det betyder ikke at vi slet ikke laver noget i haven resten af tiden. Der var jo f.eks. dengang han skulle ha smurt sine klodser.

Bryllupsdagsbedet anno 2009 er f.eks et bed med roser og hortensia.
Bryllupsdagsbed 2009

Bryllupsdagsbedet anno 2008 snakker vi ikke om. Det er vores smertensbarn. Men hvilke idioter tror også at de kan anlægge et bed i et gammelt skel??? Det gror alt fra mælkebøtter til brombær og vilde blommer. Det ser ikke godt ud i et rododendronbed, men heldigvis skal vi forhåbentlig have en bygning liggende der, så må bedet jo flyttes.

I år har vi anlagt et staudebed.
Manden der kan alt har gravet græstørv af græsplænen. Så blev der kørt komposteret hestemøg på. Og så blev det hele fræset sammen. Det var meget hårdt arbejde.
Pladsen ved piletræet uden bed

Derefter blev bedet anlagt efter alle kunstens regler. Jeg har brugt meget lang tig på at tænke over hvordan planterne skulle placeres for ikke at se "tænkte" men i stedet naturlige ud.
Der er tænkt over staudernes farver og deres sammenspil. Vi har et dybrødt over violet til blåt tema kørende. Der er planter med røde blade, nogle med grønne blade og også en med plettede blade. Bundet sammen af et organisk formet bånd at sølvagtige lammeøre. Det lyder da flot ikk'?
Også planternes blomstring er taget med. Den første begynder i maj og den sidste står til frosten sætter ind.

Det er også anlagt efter alle "den store havebogs" regler så jeg nøje har udregnet hvor mange planter det er passende at anvende pr. kvardratmeter. Hvorvidt de tåler sol eller skygge, fed, tør eller sandet jord osv.
Det der med planter pr. kvardratmeter besværliggøres en smule af kravet om at det hele skal se naturligt ud. At placere planterne i organiske former gør det svært at sætte 6 af samme slags på en kvardratmeter. Men vi har gjort vort bedste. Og det er her lammeørene kommer ind. De fylder de organiske huller mellem de organiske former ud.

Pladsen ved piletræet, nu med bed
Måske vil nogen nu have bemærket at jeg fandt havebogens kapitel om at opnå et naturligt udtryk gennem organiske former vældig morsomt.

Nu står de så derude og råber til hinanden. Sølvhingebæger, kinesisk astilbe, nøgleklokke, lammeøre, sankthansurt og en til som vist ikke har et dansk navn og jeg husker ikke det latinske. Der ser ud til at være langt imellen dem, men vi stoler på at det nok skal blive flot, naturligt og frem for alt meget organisk.

Kommentarer

  1. det ser rigtig fint ud...til lykke med bryllupsdagen om snart.KH Bente

    SvarSlet
  2. Takker :-) Og bedet ser faktisk rigtig fint ud. Også i solskind. Vi endte jo med at plante de sidste planter i regn, storm og mørke.

    SvarSlet

Send en kommentar

Send mig din kommentar, det er så dejligt at høre hvad I andre mener :-)

Populære opslag