FF = frustrationsfaktor

FF står for frustrationsfaktor.
Frustrationsfaktoren er at udtryk for mængden af frustration hos barnet på et givent tidspunkt.

Sådan nogle babyer (og børn) udvikler sig jo i ryk. Og der kommer nogle store milepæle hen ad vejen. F.eks at kunne ligge på maven med løftet hoved,at kunne trille, at kunne sidde, at kunne kravle, at komme op at stå, at (kunne) spise selv, at kunne stå selv, at kunne gå selv, at kunne tale osv.

Når barnet har nået sådan en milepæl, og mestrer den til fulde, har de det dejligt, er i balance og i det hele taget ret skønne at være sammen med.
Meeen den fred som opnås ved at have magt over tingene varer aldrig ret længe. Meget hurtigt begynder de at frustreres hen imod den næste milepæl og de frustreres mere og mere indtil også dette mål er nået.

Lige nu er vi i gang med at stå selv. Og det er liiige før den er helt i vinkel. Kun et spørgsmål om dage tror jeg. De fleste gange lykkedes det uden besvær at koordinere fodstillingen, at spænde benmusklerne, at få fat i et eller andet over hovedhøjde med fingrene, at trække sig op i armene og at holde balancen.

Men indimellem sker det stadig at et af punkterne ikke lykkedes og missionen derfor forfejles. Så hænger hun i fire fingerspidser og dingler fra sofabordet, og det er ikke godt. Jeg vil tro vi er på en FF 4 eller måske endda meget tæt på en 5'er. Det vil sige at ingen i huset er i tvivl om at det lige mislykkedes for Alvilda at komme op at stå.

Hun er pissesur når hun ikke lige står op. Hun nægter kategorisk at bøje benene, når man forsøger at sætte hende ned på gulvet. Og hun rejser sig op af alting stort set uden undtagelse. Det begynder så snart hun står op og varer hele dagen.
Ja selv om natten rejser hun sig og står i sengen og rusker i tremmerne.

Vi har prøvet det før. Det var også ret hårdt da hun arbejde på at komme op at sidde. Men til gengæld var hun meget, meget glad og tilfreds længe da det lykkedes.
Sjovt nok var det ikke så slemt at komme til at kravle. Det er åbenbart forskelligt hvor frustrerede de bliver af forskellige ting.Der var vi højst oppe på en 3'er.


FF skalaen
  1.  Lykkedes foretagenet ikke beskæftiger man sig bare med noget andet
  2.  Man øver sig lidt indtil nogen præsenterer noget sjovere.
  3.  Man vil helst forfølge missionen, men afledning virker hvis de voksne gør sig umage
  4.  Afledning virker ikke rigtig mere, og barnet brokker sig højlydt når missionen ikke lykkedes
  5.  Missionen forfølges i alle vågne timer, ingen form for afledning virker, nederlag medfører   hysteri

Kommentarer

Populære opslag