Frejlev skov - udsigt, oprør og oldtidsminder

I dag var jeg i Frejlev skov. Her kunne jeg nyde en fantastisk udsigt og smukke oldtidsminder. Og så gik jeg også en tur ud til Knække-ryg stenen.
I 1533 havde Frejlevbønderne ret til at sætte deres svin på Olden i Frejlev skov. Herremanden på Ålholm søgte dog at indskrænke bøndernes ret og bad derfor ridefogeden om at forhindre bønderne i at sætte svinene ud. Det medførte håndgemæng, da bønderne var mødt talstærkt op med høtyve og leer. Det kom til et opgør, som endte med at smeden i Frejlev løftede ridefogeden op og smed ham ned over en stor sten. Ridefodeden brækkede ryggen og døde. 
Imidlertid var kongen optaget af Grevens fejde, så der gik nogen tid før der kunne dømmes i sagen. De Frejlev bønder blev benådet på betingelse af at de fremskaffelse 24 hvide okser med røde øren. Imidlertid kunne der kun skaffes 22 sådanne dyr. Men Lollikker er snarrådig og malede derfor ørerne på 2 hvide okser. Uheldigvis regnede det da okserne skulle stilles for kongen og nummeret blev afsløret. Men kongen havde åbenbart humor eller var blevet træt af ufred. I hvert fald gjorde han vitterlig at De Frejlev bønder er nogle skalge. De dømtes til at rejse et skalgekors ved byen. Dette skylle vel fungere som en slags skamstøtte. Det står der endnu, men som et symbol på at modstand, sammenhold og list betaler sig. 

Den korte rute i Frejlev skov er beskrevet i Naturlandet Lolland-Falsters app, og er en del af 2021 challenge.

Kommentarer

Populære opslag